EHC op Twitter EHC op Facebook

Roetfilters voor de Beveren-spoortunnel

Voor de ontsluiting van de Antwerpse haven is men een rechtstreekse spoorverbinding
tussen de Linker- en de Rechteroever van de Schelde aan het bouwen.  Het gaat om een dubbelsporig tracé van 16,2 km lang, waarvan ongeveer de helft van zijn
lengte door een tunnel lopen. 

Momenteel is de firma Beverrent begonnen met het nivelleren van de betonnen spoorbeding.  Daarna zullen ze ca 110.000 gaten moeten boren waarin ze de bouten chemisch zullen verankeren, hierna kunnen de  sporen rechtstreeks op de betonnen bedding geplaatst kunnen worden.

De machines die Beverrent speciaal voor deze werkzaamheden heeft ontwikkelt worden aangedreven door diesel motoren.  Om de uitlaatgassen te filteren werden EHC roetfilters opgebouwd.  Opnieuw werd EHC betrokken in een tunnel project, de laatste maal was voor het Diabolo spoortunnel.

Plaats hier uw reactie.