EHC op Twitter EHC op Facebook

Fijnstof : zeer gevaarlijk voor werknemers

Fijnstof is een sluipmoordenaar: elk jaar sterven er wereldwijd 3,2 miljoen mensen aan de schadelijke gevolgen van deze ongezonde deeltjes in de lucht. Ook voor werknemers van uw organisatie is fijnstof levensgevaarlijk. Zorg dus dat u weet hoe u hun kunt beschermen.

Bron : Rendement.nl


Viezigheid glipt moeiteloos door afweersysteem

Fijnstof valt onder de gevaarlijke stoffen en is een verzamelnaam voor alle deeltjes die zo klein zijn dat ze moeiteloos langs het afweersysteem in de luchtpijp en de longen glippen. Deze deeltjes zijn kleiner zijn dan 2,5 micrometer (0,0025 millimeter) en onzichtbaar voor het blote oog. Toch is fijnstof wel zichtbaar en te ruiken in de vorm van een bruine waas die boven vuile steden hangt. De viezigheid kan leiden tot een beroerte, longkanker, de chronische longaandoening COPD of een hartaanval. Zelfs in betrekkelijk schone landen in Europa en de Verenigde Staten vallen jaarlijks een half miljoen slachtoffers door fijnstof.

Normen worden wereldwijd overschreden

Wereldwijd worden de internationale normen voor de uitstoot van fijnstof sterk overschreden. Als de uitstoot van fijnstof binnen de normen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou blijven, zouden er jaarlijks 2 miljoen mensen minder overlijden aan de schadelijke gevolgen van fijnstof. Dit stellen Amerikaanse onderzoekers van de University of Texas in Austin. 

Plaats hier uw reactie.